Świnka morska
Pochodzenie
Świnka morska pochodzi z Ameryki Południowej, początkowo występowała na terenach Peru, Brazylii i Paragwaju. Została udomowiona przez Inków i rozprzestrzeniona na znaczną część Ameryki Południowej. Do Europy przybyła wraz z pierwszymi odkrywcami i stała się często hodowanym zwierzęciem domowym. W Ameryce Południowej mięso świnki morskiej stanowi przysmak, pieczone świnki podawane są w restauracjach
Świnka morska, niegdyś popularne zwierzę laboratoryjne, wykorzystywane w badaniach naukowych, obecnie zastępowana jest przez myszy i szczury, które szybciej się rozmnażają.
Opis
- Długość ciała: 22–35 cm,
- Temperatura ciała: 37,4–390,5 °C,
- Masa ciała: samica około 800 gramów, samiec około 1200 g,
- Długość ciąży: ok. 64–69 dni,
- Liczba młodych: 1–4 (zdarzają się liczniejsze mioty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz