Owca domowa
Owca domowa – gatunek hodowlanego zwierzęcia domowego z rodziny krętorogich. Jej przodkiem były najprawdopodobniej różne podgatunki owcy dzikiej.
Hodowla i wykorzystanie
Początkowo z owiec uzyskiwano jedynie skóry, mięso i mleko, obecnie również wełnę. Początkowo zwierzę hodowane na terenach górskich i stepowych rozpowszechniło się obecnie w różnorodnych biotopach na całym świecie.
- masa maciorek (samic): 20-90 kg (do 120 kg owce gisarskie),
- masa baranów (samców, zwanych też trykami): 30-150 kg (do 190 kg owce gisarskie),
- wysokość dorosłej owcy w kłębie do ok. 1 m,
- dojrzałość płciowa w wieku kilku miesięcy do jednego roku (zależy od rasy),
- wykorzystywane gospodarczo zazwyczaj do 6 roku życia,
- średnia długość życia: 11-12 lat.
- maciorka – dorosła samica owcy użytkowana rozpłodowo;
- baran (tryk) – dorosły samiec użytkowany rozpłodowo;
- jagnię – młoda owca;
- skop – wykastrowany samiec owcy, przeznaczony na tucz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz