wtorek, 9 czerwca 2015

                      Owca domowa

 

Znalezione obrazy dla zapytania owca 

Owca domowa – gatunek hodowlanego zwierzęcia domowego z rodziny krętorogich. Jej przodkiem były najprawdopodobniej różne podgatunki owcy dzikiej.
Hodowla i wykorzystanie
  Początkowo z owiec uzyskiwano jedynie skóry, mięso i mleko, obecnie również wełnę. Początkowo zwierzę hodowane na terenach górskich i stepowych rozpowszechniło się obecnie w różnorodnych biotopach na całym świecie.
  •  masa maciorek (samic): 20-90 kg (do 120 kg owce gisarskie),
  •  masa baranów (samców, zwanych też trykami): 30-150 kg (do 190 kg owce gisarskie),
  •  wysokość dorosłej owcy w kłębie do ok. 1 m,
  • dojrzałość płciowa w wieku kilku miesięcy do jednego roku (zależy od rasy),
  •  wykorzystywane gospodarczo zazwyczaj do 6 roku życia,
  •  średnia długość życia: 11-12 lat. 
Nazewnictwo zootechniczne poszczególnych grup owiec
  •  maciorka – dorosła samica owcy użytkowana rozpłodowo;
  •  baran (tryk) – dorosły samiec użytkowany rozpłodowo;
  •  jagnię – młoda owca;
  •  skop – wykastrowany samiec owcy, przeznaczony na tucz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz